Home   /   Bilete-de-avion   /   Istanbul
Plecare:
Către:
Clasa:

Data plecării:
Data întoarcerii:

Adulţi:
Copii (2-12):
Infanţi (0-2):
Date de contact:
(+4) 031 82 82 266
(+4) 021 23 03 466
rezervari@flysky.ro


Call Center:
L-V: 9 AM - 8 PM
S-D: 9 AM - 3 PM

Istanbul – Orașul în care orientul se contopește cu occidentul

                 Predestinat să strălucească secole la rând, să fie admirat și iubit, Istanbul cucerește prin personalitatea impresionantă dată de istoria sa marcantă, dar și prin aerul oriental care are și puternice accente europene. Mii de străduțe înguste pline de magazine și localuri în care se servește cea mai aromată cafea, iar fumul de narghilea se ridică leneș spre tavan, minarete care străpung cerul, bazaruri vechi de secole, construcții antice încărcate de legende și apelul la rugăciune care se întrepătrunde cu forfota neîncetată a orașului, toate sunt parte a farmecului său deosebit. Este locul de unde s-au condus patru imperii, cunoscând peste 120 de împărați și sultani puternici și se întinde pe malurile strâmtorii Bosfor care desparte Europa de Asia și unește Marea Marmara de Marea Neagră. Deși nu mai are statutul oficial de capitală din 1923, este principala metropolă a Turciei și este centrul economic, cultural, universitar și turistic al țării. Istanbul a ținut pasul cu timpul, evoluând continuu, însă a reușit să păstreze numeroasele capodopere arhitecturale care reflectă splendoarea trecutului.
 
                 Legenda spune că în 667 i.e.n. grecii conduși de Byzas au consultat oracolul din Delphi care a oferit un răspuns surprinzător, trebuiau să întemeieze un oraș vis a vis de ținutul orbilor. După îndelungi căutări au găsit terenurile extrem de feritile în jurul peninsulei Cornul de Aur și văzând bogăția naturală a zonei au considerat că oamenii care trăiesc pe partea cealaltă a apei erau cu singuranță orbi, dacă nu l-au observat până atunci. Atfel s-a nascut orașul sub numele de Byzantinum. A fost dominat pentru o scurtă perioadă de timp de perși în secolul al V-lea i.e.n, iar ulterior cucerit de greci, făcând parte din Liga ateniana până în 344 i.e.n când au obținut independența. A devenit aliat al romanilor dezvoltându-se într-un important port, iar în anul 330 împăratul Constantin cel Mare a decis să transfere aici capitala de la Roma, redenumindu-l Constantinopolis. Rezistând mai bine de 1000 de ani, noua capitală a Imperiului Roman de Răsărit a cunoscut o evoluție impresionantă. În secolul al XV-lea a fost cucerit de sultanul Mahomed al ÎI lea si declarat capitală Imperiului Otoman. Orașul a fost repopulat de musulmani, creștini, evrei și alți imigranți din diferite zone. A urmat o nouă perioadă de dezvoltare puternică în care au fost construite foarte multe lucrări arhitecturale pe care le putem admira și în ziua de astăzi. În urma războiului de independență, Mustafa Kemal Ataturk a fondat Republica Turcă și a numit Ankara, capitala oficială a țării în 1923.

                 În această imensă metropolă ridicată pe două continente, trăiesc peste 15 milioane de oameni a căror principală trăsătură de caracter este spiritul antreprenorial. Peste tot veți întâlni magazine drăguțe în care veți găsi aproape orice, de la suveniruri, haine, pantofi până la celebrele bijuterii sau covoare lucrate manual. Amabilitatea comercianților de aici este recunoscută, primindu-și mereu potențialii clienți cu ceai dulce sau cafea. Stamtoarea Bosfor desparte partea europeană a orașului de cea asiatică. Partea europeană este dominată de Conul de Aur unde la nord se întinde orașul nou, cu bulevarde largi și clădiri moderne, iar la sud orașul vechi înconjurat de șapte dealuri, pe fiecare din ele fiind ridicată o moschee. Orașul vechi este parte din Patrimoniul Cultural UNESCO datorită numeroaselor lucrări otomane, bizantine și romane care se regăsesc aici. Faimosul palat Topkapi, reședința oficială a sultanilor pentru mai bine de 400 de ani, a fost ridicat în 1459. Această impresionantă construcție este compusă din multe clădiri, o moschee și superbe grădini. Este una dintre cele mai apreciate atracții turistice datorită relicvelor  care pot fi admirate precum sabia profetului Mohamed, toiagul cu care Moise a împărțit marea Roșie în două și sabia domnitorului Ștefan cel Mare. De asemenea, aici sunt expuse frumoase colecții de porțelan, manuscrise de caligrafie islamică, arme, armuri și haine. Moscheea Albastră, simbolul Imperiului Otoman, este singura din țară cu șase minarete. A fost construită în secolul al XVII-lea, iar culoarea albastră este dată de piesele de teracotă de Iznik cu care a fost decorată. Vis-a-vis de moschee se ridică impunătoarea Catedrală Sfânta Sofia, considerată cea de-a opta minune a lumii antice târzii. Cu o istorie care se întinde pe secole, aceasta a trecut prin mai multe transformări fiind construită inițial la ordinele împăratului Iustinian între anii 532-537 ca lăcaș de cult creștin până în 1453 când orașul a intrat sub conducerea otomanilor și a devenit moschee. Acum funcționează ca muzeu și pe lângă tehnica arhitecturală deosebită, este faimoasă și pentru faptul că în interiorul ei a avut loc Marea Schismă. În bazarurile vechi de secole veți simți cu adevărat farmecul oriental al acestui oraș. Lăsați-vă seduși de atmosfera din Bazarul Mare, aflat lângă centrul istoric, plin de alei întortochiate înțesate cu mii de restaurante, cafenele și magazine. Bazarul Egiptean de mirodenii este, de asemenea, foarte apreciat mai ales datorită faptului că mâncarea tradițională turcească este un adevărat răsfăț culinar în care mirodeniile joacă un rol principal. Preparatele au la bază în special carne de miel, pregătită în cele mai artistice moduri iar dulciurile, în special faimoasa baclava o să vă încânte cu siguranță.
 
                 Cum ajungi în Istanbul?
 
 Orașul este deservit de două aeroporturi: Atatürk Internațional aflat la 24 de km de oraș și Sabiha Gökçen Internațional Airport aflat la 45  de km de oraș. De aici puteți lua taxiul sau mijloacele de transport în comun până în centru.

Continent:

Ţară:
© FlySky.ro 1997 - 2021
Politica de confidenţialitate
Toate drepturile rezervate.

Asistenţă clienţi
(+4) 031 82 82 266
rezervari@flysky.ro

Program:
L-V 09.00 - 18.00 / S: 09.00 - 15.00 / D - Inchis

Call center:
L-V 09.00 - 18.00 / S: 09.00 - 15.00 / D - Inchis

  

Despre noi | Contact | Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | A.N.P.C.